شنبه تا چهارشنبه : 9:00 - 17:30
پنجشنبه : 9:00 - 13:00
خیابان صابونچی - ایازی - پلاک19
Address

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعال
 
درایو ذخیره سازی

انتخاب درایو ذخیره‌سازی در سرورهای HPE

صحبت از اطلاعات، دیتا و فایل‌ها و در کل ذخیره‌سازی با رشد روز افزون اطلاعات شخصی و سازمانی در سطح منطقه‌ای و جهانی یکی از چالش‌های بحث برانگیز امروز دنیای فناوری اطلاعات می‌باشد. برای روشن شدن قضیۀ فوق واینکه چقدر این قضیه می‌تواند چالش برانگیز باشد چند تا سوال از خودتان بپرسید، یا اینکه اگر با این سوالات روبرو شدید آیا جواب کامل و فنی می‌توانید به آن‌ها بدهید؟
  1. حجم اطلاعات فعلی و آیندۀ من چقدر می‌باشد؟ (رشد اطلاعات من قابل پیش‌بینی می‌باشد؟)
  2. اطلاعات من برروی چه نوع درایو یا مدیا در حال حاضر ذخیره شده است؟
  3. آیا این درایو ذخیره‌سازی قابل اطمینان است، یا به هر دلیل امکان دارد با نداشتن نسخه کپی از اطلاعات، اطلاعات از دست برود؟
  4. سرعت دسترسی به اطلاعات رضایت بخش است یا به کندی صورت می‌پذیرد؟
سوالات بالا نمونه‌ای از بی‌نهایت سوالاتی می‌باشد که هر کسی با هر تخصصی می‌تواند از خودش بپرسد، زیرا که در قرن 21 واقعاً کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که هیچ دیتای دیجیتالی نداشته باشد.
موضوع این مقاله دربارۀ نحوه انتخاب درایو ذخیره‌سازی برای سرورهای HPE می‌باشد، با توضیحاتی که در بالا گفته شد خواستیم بیان کنیم چقدر چالش‌های فوق و چندین چالش دیگر می‌تواند ماجرای انتخاب درایو ذخیره‌سازی را برای سرورها پیچیده‌تر کند و با انتخاب اشتباه منجر به پرداخت هزینه کلان و غیر عادی و یا با سرعت خواندن و نوشتن کندتر از نیازمان روبرو خواهیم شد.
این مقاله در ادامه مقالات قبل می‌باشد و بعد از انتخاب پردازنده، قطعه مهم بعدی درایو ذخیره‌سازی می‌باشد که بشدت برروی قیمت تمام شده سرور تأثیر خواهد گذاشت و موقع انتخاب آن باید با دانش کامل و دقیق عمل کنیم. برای شروع چند تا سوال از شما می‌پرسیم ؟
  1. سرور من از لحاظ درایو ذخیره سازی و امکانات نرم افزاری چه محدودیت‌هایی دارد؟
  2. اطلاعات من برروی کدام یک از موارد ذیل ذخیره خواهد شد؟
    1. HDD
    2. SSD
    3. M2 SATA یا M2 NVMe
    4. DVD Or CD
    5. USB Flash یا USB Microsd
    6. Tape و غیره
  3. درایوهای ذخیره‌سازی توسط چه نوع درگاه اتصالی به سرور وصل خواهند شد:
    1. SATA
    2. SAS
    3. NVMe
    4. FC و غیره
  4. در صورت داشتن اطلاعات فنی و رفع حداقل نیاز گروه‌بندی درایوها (Raid) از چه نوع RAIDبندی استفاده خواهید کرد؟
    1. RAID0
    2. RAID1
    3. RAID10
    4. RAID5
    5. RAID6 و غیره
  5. عملکرد Read و Write کدام مهمتر است؟ یا هر دو مهم هستند؟
  6. آیا اطلاعات من Random هستند یا Sequential ؟
  7. فضای اطلاعات فعلی من و فضای اطلاعات نهایی من با پیش‌بینی روبه رشد اطلاعات در آینده چقدر خوااهد شد، 100 گیگابایت، 10 ترابایت ، 100 ترابایت و یا خیلی بیشتر؟
  8. HA یا همیشه در دسترس بودن برای من و سازمانی که در آن مشغول به کار هستم اهمیت دارد و یا خیر ؟
  9. برای حفظ سلامت اطلاعات سازمانی پیش‌بینی‌های نرم‌افزاری و سخت افزاری انجام شده است یا خیر؟
  10. آیا اطلاعات کافی درباره برخورد با قطعه خراب مثل HDD، SSD یا RAID خراب را داریم ؟ و همینطور سوالاتی که بسیار مهم می‌باشد و باید قبل از اقدام به تهیه سرور، با مطالعه و یا مشاوره و بررسی نهایت بودجه اقدام به انتخاب و تهیه آن‌ها نمائید.

بعد از حل و تصمیمات مقتضی درباره خرید درایو ذخیره‌‌سازی می‌خواهیم به صورت ریزبینانه و فنی تعدادی سوال تخصصی بپرسیم.

  1. بین HDD و SSDها کدام را انتخاب کرده اید
  2. نحوه اتصال آن‌ها یا درگاه اتصال آن‌ها به چه صورت بوده است ؟ SAS، SATA یا NVMe
  3. تعداد درایو مورد نیاز از لحاظ فضای ذخیره‌سازی و حداقل RAID مورد نظر پیش بینی شده است؟
  4. Smart Array (کنترلر) و کش مورد نظر و نیاز اطلاعات شما درست انتخاب شده است؟
  5. درایو اضافه یا Spare برای فضای ذخیره‌سازی و RAID در نظر گرفته شده است؟
هارد ذخیره ساز اچ پی
برای جواب دادن به سوالات فوق باید اطلاعات کامل و جامعی درباره همه درایوهای پشتیبانی شده توسط سرور مورد نظرتان داشته باشید. مثلا هنگام خرید سرور باید از لحاظ تعداد درایو ذخیره سازی و همچنین SFF یا LFF را پشتیبانی می‌کند توجه کنیم که مدل مناسب انتخاب شود. به طور مثال سرور HPE DL380 Gen10 24SFF قسمت روبروی سرور می‌تواند تا 24 درایو 2.5 اینچ یا SFF را پشتیبانی کند. دربارۀ انتخاب درایو ذخیره‌سازی و ویژگی‌های آن‌ها و همچنین تشریح انواع RAIDها در مقاله‌ای دیگر به تفضیل صحبت خواهیم کرد، در این مقاله صرفاً دربارۀ درایوهای HDD صحبت می‌کنیم (SSDها در مقاله‌ای دیگر ارائه خواهد شد). قبل از آنکه درایوهای SSD وارد دنیای سرورها شوند، تقریباً همۀ درایوها HDD بودند، درایوهای HDD یا Hard Disk Drive بصورت دیسک‌های مغناطیسی بودند که برای نوشتن و خواندن اطلاعات با چرخش دیسک زیر یک هد می‌توانستند عمل خواندن و نوشتن را انجام دهند. و طبیعتاً هر چقدر سرعت چرخشی این دیسک‌ها بالا می‌رفت در نهایت درایوهای SAS به سرورها متصل می‌شدند و امروزه صرفاً بصورت SATA و SAS فقط دردسترس هستند.
اگر بخواهیم از لحاظ تکنولوژی تفاوت SATA و SAS را بررسی کنیم و هاردهای پشتیبانی کننده این 2 تکنولوژی را مقایسه کنیم، اول به تعریف و تفاوت کلی SATA  و SAS می‌پردازیم.
بطور خلاصه SATA، Half Duplex و SAS، Full Duplex می‌باشند. یعنی SATA  همزمان نمی‌تواند عمل خواندن و نوشتن را انجام دهد و جریان اطلاعات یک طرفه هست ولی تکنولوژی SAS مخصوص سرورها طراحی شده است و تکنولوژی گران‌تری محسوب می‌شود. جریان اطلاعات دو طرفه می‌باشد، در یک لحظه می‌تواند هم بخواند و هم بنویسد. تفاوت بعدی در سرعت چرخش دیسک‌های آنهاست، هاردهای SATA  مخصوص سرورها تا 7200rpm یا 7.2krpm می‌رسد(منظور از rpm دور در دقیقه می‌باشد) و دیسک‌های SAS با سرعت 10000rpm و 15000rpm در دسترس هستند .(به ترتیب معروف به 10K  و 15K می‌باشند) و طبیعتاً بعلت سرعت بالای چرخش دارای سرعت پاسخ‌دهی بسیار بالاتر از هاردهای SATA می‌باشند. تفاوت سوم درباره توان نرخ انتقال اطلاعات می‌باشد، تا اینجا گفتیم که هاردهای SAS سرعت پاسخ‌دهی بالاتری دارند (پاسخ دهی اصطلاحاً Latency اطلاق می‌شود)  و این سرعت پاسخ دهی با چه سرعتی منتقل می‌شود؟ (Throughput) بصورت فنی اینطور بیان می‌شود اگر Latency در هادهای SATA پایین‌تر است خب از لحاظ throughput چه فرقی با هم دارند.

تکنولوژی SATA در آخرین نسخه خود که به نسل 3 رسیده است یا SATA V3 می‌باشد به سرعت 6Gbits رسیده است و بعد از آن آپدیت جدیدی برای آن ارائه نشده است. (برای اطلاعات بیشتر باید بگوییم SATA V3.2 معرفی شده است ولی فقط از طریق درایوهای SATA قابل استفاده هستند که سرعت آن‌ها تا 16Gbps می‌رسد، ولی اندازه آن‌ها، نحوه کاربری آن‌ها متفاوت می‌باشد که در بخش SSD ها درباره آن‌ها صحبت خواهیم کرد.)

هارد اچ پی
تکنولوژی SAS در آخرین نسخه عملیاتی خود به نسخه 4 رسیده است یا SAS V4 می‌باشد که به سرعت 24Gbps رسیده است، در نسل‌های 2 و 3 خود سرعت 6Gbps و 12Gbps (6G و 12G) را تجربه کرده بود، اغلب سرورهایی که در بازار هستند هاردهای SAS، 6G و 12G را نهایتاً پشتیبانی می‌کنند و برای استفاده از هاردهای SAS نسل 4 باید سراغ سرورهای Gen10 Plus و Gen11 بروید.
تفاوت‌های دیگری وجود دارد که در سایزبندی و حجم دیسک‌ها می‌باشد، مثلاً دیسک‌های SAS، در سری 10k نهایتاً با حجم 2.4TB و در 15K نهایتاً 900GB می‌باشند.
تکنولوژی 15K گران‌تر از بقیه HDDها می‌باشد ولی این تکنولوژی متأسفانه بیشتر از 900GB را پشتیبانی نمی‌کند و اگر مجبور به انتخاب آن باشیم، برای رسیدن به حجم مورد نظر در Raid باید تعداد بیشتری خریداری شود.
برای اطلاعات بیشتر باید بگوییم دسته دیگری از HDDها وجود دارد بنام NL SAS یا Midline SASها با اینکه سرعت چرخش دیسک آن‌ها 7200rpm می‌باشد ولی قابلیت‌های خانواده SAS را به ارث می‌برند، بنابراین برای انجام بکاپ و آرشیو اطلاعات و دسترسی به حجم‌های بالاتر از هاردهای SATA و NL SAS استفاده می‌شود و برای استفاده از سرعت‌های بالاتر از هاردهای SAS (10K و 15K) استفاده می‌شود.
بنابراین در موقع انتخاب هارد برای سرور باید سوالات زیر را پاسخ دهید تا بتوانید دقیق نوع و تعداد درست را سفارش دهید:
  • چه میزان فضا نیاز دارید
  • خواندن و نوشتن کدام مهم است یا هر دو مورد مهم هستند
  • جواب به دو سوال اول نشان خواهد داد از هر مدل هارد چه تعداد دیسک و با چه RAID نیاز می‌باشد.
  • سوال آخر اینکه اطلاعات شما sequential (یا ترتیبی) می‌باشند یا Random؟ در صورتیکه جواب Random می‌باشد انتخاب شما هاردهای SAS 15K و در صورت داشتن بودجه لازم SSD می‌باشد ولی اگر ترتیبی می‌باشد انتخاب SAS 10K یا 15K بصورت کامل نیاز شما را برطرف خواهد کرد.
با جواب تمام سوالاتی که در این مقاله تلاش شد اهمیت آنها توصیح داده شود، تقریباً می‌توانید یک سفارش کاملاً فنی و تخصصی جهت خرید درایو ذخیره‌سازی برای سرور مورد نظرتان را انجام دهید و سازمان شما دچار هزینه بالا و غیر عادی نخواهد شد و یا اینکه اگر انتخاب درست انجام دادید باعث کندی در سرویس دهی نخواهد شد.

بحث و صحبت دربارۀ دایوهای ذخیره‌سازی بشدت گسترده می‌باشد و در یک مقاله نمی‌گنجد ولی فکر می‌کنیم این مقاله تا حدود زیادی سوالات ذهنتان را پاسخ می‌دهد. در مقاله بعدی این مطلب را ادامه خواهیم داد.

شرکت جاده ابریشم رایانه
تخصص ما مشاوره ، طراحی ، اجرا و فروش محصولات اچ پی می باشد
سایت‌های شرکت
jarco.ir
وبلاگ‌هایی که مقالات علمی و فنی شرکت در آن قرار گرفته استhttp://iranhpe.com,

logo-samandehi

با سلام من پشتیبانی مای اچ پی ای هستم چطور میتونم کمکتون کنم ؟ اگر سوالی دارید و مانیستیم درخواستتان را برای ایمیل زیر بفرستید support@myhpe.ir

در واتس آپ با ما در ارتباط باشید
Close and go back to page

Search