پردازندههای Intel Xeon در حقیقت پردازندههای چند هستهای با تعداد رشتههای پردازشی زیادی هستند که براساس دستور ساختاری سیستمهای 64 بیتی طراحی شده و بازار سیستمهای سرور، دیتا سنترها و به اصطلاح بخش WorkStation را هدف قرار دادهاند. تمام پردازندههای Xeon دارای برنامه مدیریت دیتا سنترها یا به اختصار DCM هستند که این ویژگی اجازه میدهد تا محصولات مورد نظر به طور پیشرفتهای بر روی اطلاعات و دادههای سرورها و دیتا سنترها نظارت داشته باشند.
همانطور که گفته شد پردازندههای Xeon برای بخش سرورها بسیار مناسب هستند و پیکربندی چند هستهای و سازگاری با سوکتهای مختلف همراه با پشتیبانی از حجم زیاد حافظههای اصلی این امکان را فراهم میکند تا در سیستم عاملهای بخش تجاری 64 بیتی نظیر Windows Server 2008 به بهترین سطح عملکردی دست یابند، علاوه بر آن یکی دیگر از ویژگی های بسیار مهم پردازنده های Xeon قابلیت مدیریت توان مصرفی آنها با توجه به میزان بار کاری سرورهای مختلف میباشد.
در چند سال اخیر با پیشرفت سریع فناوری و مطابق با آن ساخت سرورها و ورک استیشنهای پیشرفته نیاز به پردازندههای مرکزی با قابلیت پشتیبانی از دستور العملهای مختلف پردازشی بیش از گذشته احساس شده است
به همین دلیل شرکت اینتل با معرفی هر نسل جدید معماری پردازندهها تغییراتی بنیادی را در خانواده Xeon ایجاد میکند. قرار دادن برخی از دستور العملهای هوشمند پردازشی و مدیریتی سرورها مانند تسهیل درخواستهای سریع پردازشی برای زیرساخت تعریف شده نرم افزارها (SDI)، نمایش معیارهای کلیدی از طریق تله متری جهت فعال سازی زیر ساخت برای ارائه خدمات با بهترین عملکرد، انعطاف پذیری و بهینه سازی هزینههای کل و غیره تنها بخش کوچکی از اقدامات اینتل جهت بهبود فرآیند پردازشی سیستمهای سرور و دیتا سنترها می باشد
پردازندههای Xeon به جهت اینکه برای تسهیل فعالیتهای بخش تجاری طراحی شدهاند دارای قیمت بسیار زیادی هستند و برخلاف سری Core برای کاربران خانگی یا عادی برنامهریزی نشدهاند.
از جمله مزیتهای پردازندههای Xeon می توان به مقدار زیاد کش سطح سوم (L3 cache)، پشتیبانی از ECC RAM، طول عمر بیشتر و بهره مندی از فناوری Hyperthreading اشاره کرد.